the Japanese Imperial Gagaku ensemble

Het cultureel belang van Gagaku(Nederlands)

Gagaku kent een geschiedenis van meer dan duizend jaar en heeft een enorm historisch belang omdat het de oudst bekende vorm van orkestrale muziek ter wereld is. Reeds in 1955 werd de Gagaku, zoals die wordt uitgevoerd door de muzikanten van de Afdeling Muziek van het Japans Keizerlijk Hof, uitgeroepen tot Important Intangible Cultural Property of Japan.
Dit betekent dat alle hofmuzikanten gezamenlijk de titel dragen van Important Intangible Cultural Property, een onderscheiding die over het algemeen bekend staat als “Levend Nationaal Erfgoed”.
Sinds 2009 is de Gagaku, uitgevoerd door de Afdeling Muziek van het Japans Keizerlijk Hof, toegevoegd aan de lijst van vertegenwoordigers van Intangible Cultural Heritage of Humanity volgens de richtlijnen van UNESCO’s Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage. Hiermee werd Gagaku niet alleen in Japan, maar ook wereldwijd erkend als deel van de Japanse traditionele cultuur, die moet worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Als zodanig krijgt Gagaku de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen, meer bekendheid te verwerven en tenslotte andere soorten van muziek en dans over de hele wereld te beïnvloeden.